Er is er een halfjarig, hoera, hoera!

We hadden het zelf amper door, maar Hartstikke bestaat een halfjaar. Een moment dat we uiteraard met vrienden en de nodige pintjes hadden willen vieren - maar zelfs op onze lancering hebben we dat niet kunnen doen. Het komt er nog wel van! We hebben wel al eens taart gekocht, maar dat ging wat mis.

Toen we ons creatief bureau oprichtten, hadden we totaal geen idee van wat het zou geven om alles al telewerkend te doen. We hadden de voorbije jaren in vorige jobs honderden meetings en brainstormsessies meegemaakt, maar die naar een virtuele variant vertalen was een ander paar mouwen.

Alles online? Kunnen we!

Toch kunnen we concluderen dat het wel kan, projecten van a tot z volledig online opvolgen. We maken campagnes, ontwikkelen websites, helpen bedrijven aan een nieuwe huisstijl, nemen hun website of teksten onder de loep… terwijl we heel wat klanten nog nooit ‘in het echt’ ontmoet hebben. We hebben er geen idee van of ze groot of klein zijn, of ze hun koffie met of zonder suiker willen en welke posters er in hun kantoor hangen. Vaak weten we wel hoe hun woon- of zelfs slaapkamer eruit ziet, hoe hun kinderen heten en of ze huisdieren hebben. Zoals God ooit zei: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’.

Dat afstandswerken heeft ook voor een zeer diverse groep klanten gezorgd. Het ene moment hebben we een meeting met een klant uit West-Vlaanderen, één klik later zitten we in een brainstormsessie in Limburg. We zijn intussen voor 62 verschillende klanten aan de slag gegaan. Sommige bedrijven kregen hun ondernemingsnummer pas toen we al voor hen werkten, andere bestaan al enkele eeuwen.

Het coole is ook dat ze blijven terugkeren: voor 30 bedrijven of organisaties zijn we intussen al bezig met een tweede, derde of vierde opdracht nadat de eerste was afgerond. Onze klanten zijn enerzijds techbedrijven, anderzijds bedrijven en organisaties die op zoek zijn naar iets digitaal (een website, digital design, teksten voor op een website…) waar wij bij kunnen helpen.

Yin / Yang

Wat ik de voorbije maanden ook heb geleerd is hoe complementair Simon en ik zijn. En dan doel ik niet enkel op het feit dat ik een ochtendmens ben en Simon een nachtraaf. Hij is de perfectionist, ik de man van de aanzetten. Simon lacht altijd dat hij snel pessimistisch is, ik ben dan weer immer optimistisch. Hij houdt van Figma, ik werk dagelijks onze spreadsheets bij.

Toen we een paar maanden bezig waren met Hartstikke besefte ik pas hoe insane het eigenlijk was: als ik alles optel hadden Simon en ik elkaar voor we een eigen bedrijf begonnen letterlijk hoogstens tien uur gezien. Een paar jaar geleden werd hij het lief van een vriendin, nu leiden we samen een bedrijf. Dat is waanzin en dat kan alleen als je elkaar blind vertrouwt.

Om maar te bewijzen hoe diep dat vertrouwen gaat: we hebben zijn ex-collega Luna aangenomen zonder dat ik haar ooit in het echt ontmoet had. Daarom zijn we volgens mij wereldwijd een van de weinige bedrijven waar de eerste werknemer zo is binnengekomen: in twee calls van een halfuurtje was de deal beklonken.

Een beslissing die we ons nog geen seconde hebben beklaagd, want Luna is fantastisch. Ze is zo gedreven dat Simon en ik haar geregeld moeten temperen en haar erop moeten wijzen dat ze van de zon moet gaan genieten - een aspect waar we elkaar sowieso vaak op wijzen. De tijd van ondernemers die trots op Instagram of Twitter verkondigen dat ze weer een nachtje doorhaalden of ook op de feestdagen knallen hebben we hopelijk achter ons gelaten.

Een van de meest bijzondere momenten van de voorbije maanden is daarom ook het moment waarop Simon - een maand vroeger dan verwacht - papa werd. Zijn drukke agenda werd in één seconde weggevaagd en de boel is alsnog blijven draaien. Zo’n momenten helpen ons relativeren en bewijzen tegelijkertijd dat het perfect mogelijk is om een zaak met een gezinsleven te combineren.

Doordat de afgelopen maanden zo intens waren hebben we onze eigen marketing steeds wat achtergesteld. We zeulen nog steeds rond met de veredelde landingspagina die we op enkele dagen tijd in elkaar boksten een maand nà de echte oprichting, maar hebben een hoop ideeën die we nog willen verwezenlijken. Gelukkig hebben we nog heel veel halve en hele jaren om daar werk van te maken.

MEER INZICHTEN