Heerlijk helder

Het is makkelijk om iets moeilijk uit te leggen, maar het is moeilijk om dat op een makkelijke manier te doen. Bij deze gaan wij de uitdaging aan om op een kwartier tijd een vacature te herschrijven.

"Je stelt een SMART plan van aanpak voor omtrent een agile implementatietraject op basis van een doel-georiënteerde architectuurroadmap." Stad Gent is op zoek naar een tolk om de eigen briefings te vertalen.


Dit tweette Fredo De Smet deze ochtend, waarna hij linkte naar deze vacature. Omdat Fredo zoals wel vaker groot gelijk heeft en Bart vervolgens zei dat het een opdracht voor ons was, ondernam ik een poging. Helder communiceren en moeilijke dingen makkelijk uitleggen is namelijk zeer belangrijk voor een stad. Wanneer je wil inzetten op diversiteit, bijvoorbeeld, is het zeer belangrijk dat je je vacatures niet opstelt alsof je drie masterdiploma's moet hebben om ze te begrijpen. Ik gaf mezelf 15 minuten om de tekst te herschrijven, dit is het resultaat:


Gezocht: iemand die onze communicatie met de inwoners van de stad toekomstbestendig maakt


Als stad staan we dagelijks in contact met onze inwoners. Mensen die vragen hebben, bijvoorbeeld, of nood hebben aan advies. Ondernemers die aankloppen voor ondersteuning, buurtbewoners die meer willen weten over werken in hun straat, culturele groepen die iets willen organiseren...


Sommige dingen lopen best goed, maar alles kan beter. Misschien zijn er zelfs manieren om met inwoners te communiceren die we nu nog onbenut laten of waar we niet eens aan gedacht hebben. Daarom zijn we op zoek naar iemand die dat samen met ons wil onderzoeken. Iemand die weet hoe we die communicatie nog persoonlijker kunnen maken, misschien zelfs kunnen automatiseren. Zo kunnen we meer mensen helpen en tevreden maken, want daar is het ons uiteindelijk om te doen.


Zo gaan we het aanpakken


Om na te gaan hoe we zoiets kunnen doen, moeten we uiteraard eerst goed in kaart brengen wat er al is en waar er nog werkpunten zijn. Dat willen we samen met jou doen door data te verzamelen. Gegevens over hoeveel mails er waarvoor verstuurd worden, bijvoorbeeld, wanneer er meer en minder vragen komen of wie bij welke stadsdienst terecht kan.


Dat onderzoek wordt gedaan via interviews en workshops met de betrokken partijen. Dat kunnen zowel mensen van Stad Gent als inwoners zijn. We hebben heel wat gegevens die we jou kunnen geven, zodat jij kan analyseren wat er ontbreekt en waar we nog meer op kunnen inzetten. Het resultaat van ons project is een overzicht van alle communicatiekanalen en de manieren om die voortaan nog persoonlijker of geautomatiseerd te maken.


Als expert weet jij welke tools we wel of niet kunnen inzetten. Misschien moeten we op Signal aanwezig zijn of net meer inzetten op Facebook. Misschien kunnen burgers in de toekomst chatten met een virtuele assistent van Stad Gent of een videocall met de wijkagent inplannen. Wij zijn nu al benieuwd naar de resultaten van ons onderzoek!


Meten is weten


Wij houden van cijfers en concrete plannen. Daarom leggen we onszelf graag doelen op over waar we binnen enkele weken, maanden en jaren willen staan. Toch hebben we geen glazen bol en zullen er steeds nieuwe zaken opduiken waardoor we onze plannen moeten bijsturen.


We verwachten in je dossier dan ook een plan van aanpak dat zo is opgesteld dat het zeer concreet en tegelijkertijd makkelijk aanpasbaar is. Geen gemakkelijke opdracht, maar voor jou zou dat geen uitdaging mogen vormen.

MEER INZICHTEN